REKOMENDACIJOS GYVENTOJAMS DĖL KORONAVIRUSO COVID-19

Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas.

Naujajam koronavirusui būdingi į gripą panašūs simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais naujasis koronavirusas sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus), grįžus iš šių šalių, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais tose šalyse, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

Jei žmogus nekeliavo į Kiniją ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus), neturėjo kontaktų su šioje šalyje buvusiais asmenimis 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus šiuos simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Nekeliavus į Kiniją ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus),  ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant minėtų simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.


[expand title=”Skaityti daugiau: REKOMENDACIJOS GYVENTOJAMS DĖL KORONAVIRUSO COVID-19″]

Gyventojai gali konsultuotis telefonu 8 618 79984, 8 618 79984, 8620 77547, 8 616 94562  (visą parą konsultuoja NVSC specialistai).

Rekomendacijos dėl asmenų atvykusių iš Kinijos ir Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų) per pastarųjų 14 dienų laikotarpį:

1) asmenims dirbantiems Lietuvos įmonėse, įstaigose, 14 dienų po grįžimo iš Kinijos ar Šiaurės Italijos suteikti galimybę dirbti nuotoliniu būdu, jei tai įmanoma (likti namuose) arba asmuo turi pateikti informaciją apie lankymąsi Kinijoje ar Šiaurės Italijoje ir gauti nedarbingumą.

Norint pateikti informaciją apie save, reikia kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą šiais būdais:

 tel. 85 212 4098
 el. p. info@nvsc.lt
arba užpildant formą, kurią rasite nvsc.lrv.lt

2)  moksleiviams, grįžusiems iš Kinijos ar Šiaurės Italijos per pastarųjų 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos taikyti izoliavimąsi (likti namuose) ir sveikatos būklės stebėjimą. Pajutus į gripą panašius simptomus tokie asmenys nedelsiant turi skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Parengta  pagal Sveikatos apsaugos ministerijos informaciją
Danutė Tamulionienė
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro
prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Šiaulių departamento Pakruojo skyriaus vedėja
Tel. (8 421) 61 448
El. p. danute.tamulioniene@nvsc.lt

Apsauga
SAM-Koronavirusas-ką daryti
[/expand]

INFORMACIJA DĖL KORONAVIRUSO

(Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateikta informacija)

Comments are closed.